ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΜΟVEMENT THERAPIST

 

 

ANTΩΝΙΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

***************************


 

 

 

 

1.    ΠΟΙΟ

 

ΕΙΝΑΙ

 

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ

 

ΕΡΓΟ

 

 ΠΟΥ   ΘΕΛΕΙ

 

 

ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ

 

Ο 

 

ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ?

 

Προκειμένου να επιτύχει το μέγιστο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα, ο θεραπευτής λειτουργεί σε δύο επίπεδα:

- Αρχικά σε τοπικό, με την χρήση διατάσεων, τεχνικών διατήρησης του εύρους κίνησης και τεχνικών κινητοποίησης των αρθρώσεων, προκειμένου να λυθεί ή να βελτιωθεί το ειδικό κινητικό έλλειμμα.
- Σε δεύτερο επίπεδο, με την εξάσκηση του ατόμου σε λειτουργικές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν την ειδική βελτίωση στην γενικότερη δραστηριότητα του μέλους ή του ατόμου

Η θεραπευτική προσέγγιση στην εφαρμογή της, θα πρέπει να είναι απλή, ενδιαφέρουσα και κατανοητή από τον θεραπευόμενο, προκειμένου να μπορέσει το άτομο να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα τής θεραπείας στην καθημερινότητά του και να επαναλάβει τμήμα από τις δραστηριότητες, ανεξάρτητα.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία τού θεραπευτή, είναι η δυνατότητά του να αντιλαμβάνεται άμεσα τη θέση τού θεραπευόμενου, να δέχεται τη γνώμη του και να αξιολογεί γρήγορα το αποτέλεσμα τού κάθε θεραπευτικού χειρισμού.
Την ίδια ικανότητα αυξημένης αντίληψης και ευέλικτης σκέψης, οφείλει να έχει και κατά την αποδοχή τής άποψης ή / και της τεχνικής κάποιου άλλου θεραπευτή.

Επιγραμματικά, το έργο του θεραπευτή είναι:

  • Να βελτιώσει την δυνατότητα του ατόμου να στέκεται, να κινείται και να αυτοεξυπηρετείται.
  • Να κάνει δυνατή την επιστροφή τής φυσιολογικής κίνησης σε προσβεβλημένα τμήματα τού σώματος, αξιοποιώντας τη δραστηριότητα των τμημάτων που διαθέτουν φυσιολογική κίνηση.
  • Να προλάβει την δημιουργία μη φυσιολογικών προτύπων κίνησης.
  • Να διορθώσει και να προλάβει την δημιουργία μυϊκών δυσκαμψιών.
  • Να προάγει την ανάπτυξη της ισορροπίας.
  • Να ενημερώσει το άτομο και τους οικείους του για τις πιο αποδοτικές ασκήσεις, την τοποθέτηση, τη στάση και τις μεθόδους μεταφοράς τού ατόμου.
  • Να ενημερώνεται διαρκώς σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο του.

 

2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝH  ΠΑΘΗΣΗ

ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ?

 

Σκολίωση είναι η προς τα πλάγια παρέκκλιση της σπονδυλικής στήλης, που συνοδεύεται και με στροφή των σπονδύλων, αυτό είναι άλλωστε που την κάνει εμφανή. Το όνομα της το πήρε από τη λέξη σκολιός που σημαίνει στραβός και διακρίνεται σε νηπιακή, παιδική και εφηβική σκολίωση.

• Κύφωση και προβλήματα

Όταν η κύφωση είναι έντονη μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, γι αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε μόνοι μας διαγνώσεις και θεραπείες.

• Κύφωση

Η κύφωση είναι η γνωστή σε όλους μας καμπούρα, η προς τα εμπρός κύρτωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η κύφωση συνήθως προκαλείται στην εφηβική και προεφηβική ηλικία, από την κακή στάση του σώματος, από την νόσο Calve, από ανωμαλίες των σπονδύλων ή ακόμα από όγκο στο θώρακα.

• Οσφυαλγία και πόνος

Ο πιο συχνός λόγος πάντως για τον οποίο ένα παιδί έχει πόνους στη μέση είναι μετά από τραυματισμό. Ένα συμπιεστικό κάταγμα, ένα σπάσιμο μιας απόφυσης ενός σπονδύλου, μία κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή ακόμα και η κάκωση των μαλακών μορίων.

• Οσφυαλγία

Οσφυαλγία είναι ο έντονος πόνος στη μέση των παιδιών και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως τα λεγόμενα κατασκευαστικά λάθη, δηλαδή τα προβλήματα με τα οποία γεννιέται το παιδί. Οι σπόνδυλοι παρουσιάζουν ανωμαλίες, όπως σπονδυλόλυση ή σπονδυλολίσθηση, το γλίστρημα, του ενός σπονδύλου τον αμέσως από κάτω από αυτόν, με αποτέλεσμα να προκαλείτα πόνος.

• Οσφυαλγία και πρόκληση

Οσφυαλγία μπορούν να προκαλέσουν οι νεοπλασίες, όπως το πολλαπλό μελάνωμα, τα αιμαγγειώματα, ο γιγαντοκυτταρικός όγκος ή το οστεοειδές οστέωμα.

• Σκολίωση και χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις ή εάν η συντηρητική αντιμετώπιση με κηδεμόνα δεν λύσει το πρόβλημα.

• Σκολίωση και κηδεμόνας

Στις περιπτώσεις πιο προχωρημένης σκολίωσης, άγνωστης αιτιολογίας, στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, η θεραπεία είναι συντηρητική, με εφαρμογή κηδεμόνων σκολίωσης, φυσικοθεραπεία και συχνή παρακολούθηση. Ο κηδεμόνας ειδικού τύπου εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση, για πολλές ώρες.

• Σκολίωση και κινησιοθεραπεία

Όταν η σκολίωση είναι στο αρχικό στάδιο, η αντιμετώπιση της περιορίζεται συνήθως σε κινησιοθεραπεία και επανεξέταση κάθε τέσσερις με έξι μήνες.

• Σκολίωση και προληπτικός έλεγχος

Η πρώτη εξέταση του παιδιού γίνεται από τον παιδίατρο στη βρεφική ηλικία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ελλιπούς ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης. Τα επόμενα χρόνια, ο παιδίατρος θα πρέπει να το εξετάζει στο πλαίσιο ενός γενικότερου τακτικού ελέγχου και αν διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα, να το στείλει σε ένα ορθοπεδικό.

Σκολίωση και αντιμετώπιση

Οι περισσότερες μορφές σκολίωσης αντιμετωπίζονται εύκολα, αρκεί να διαγνωστούν έγκαιρα. Οι σοβαρές μορφές της, είναι σπάνιες και εμφανίζονται κυρίως όταν υπάρχει κληρονομικό υπόβαθρο.

• Σκολίωση και αιτίες

Πιο σπάνιες αιτίες της σκολίωσης, είναι ο μη σχηματισμός σπονδύλων στην βρεφική ηλικία, οι βλάβες του νευρικού ή μυϊκού συστήματος και τα νοσήματα συνδετικού ιστού.

• Σκολίωση και ποσοστά

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων , δηλαδή σε ποσοστό άνω το 80%, η αιτία της σκολίωσης είναι άγνωστη και εμφανίζετε κυρίως στα κορίτσια 70-80%, περισσότερο κατά την προεφηβική ηλικία, λόγω της πολύ γρήγορης ανάπτυξης και λίγο πριν αρχίσει η περίοδος τους.

• Σκολίωση και διαπίστωση

Μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας αν το παιδί σας έχει σκολίωση. Πείτε στο παιδί σας να σκύψει μπροστά με τα γόνατα τεντωμένα, τις φτέρνες να εφάπτονται στο πάτωμα, τα χέρια να κρέμονται χαλαρά προς τα κάτω και μπροστά και οι ώμοι να βρίσκονται σε ευθεία με τα ισχία. Παρατηρήσετε με προσοχή τη ράχη του και αν η πλάτη του δεν είναι ευθεία, γέρνει δεξιά ή αριστερά, θα πρέπει να το πάτε σε ορθοπεδικό.

• Σκολίωση

Εάν παρατηρήσετε το παιδί σας από πίσω , σε όρθια, σε ευθεία στάση, θα το δείτε να γέρνει δεξιά ή αριστερά. Επιπλέον, αν παρατηρώντας το από μπροστά, στην ίδια στάση, θα δείτε ότι το ένα του χέρι είναι πιο μακρύ από το άλλο και τα ισχία του δεξιά και αριστερά δεν είναι ευθεία.

 

FOR ENGLISH VERSION OF THIS SITE

 PUSH "ENG" LANGUAGE.

WELCOME

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ !

********************************** 

 

ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κινησιοθεραπεια είναι μια σύγχρονη ειδικότητα του παραϊατρικού κλάδου η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη της καλής φυσικής κατάστασης του σώματος και γενικότερα επιδιώκει την κατα δύναμη αντιμετώπιση διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων.
Ο ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, είναι ο επαγγελματίας που με φυσικά μέσα και τεχνικές θα εξασφαλίσει την ομαλή αποκατάσταση προβλημάτων, τα οποία προέρχονται από ασθένειες, ειδικές παθήσεις και ατυχήματα και θα συμβάλλει στην ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον.

Το επάγγελμα αυτό απαιτεί γνώσεις φυσιολογίας, ιατρικές γνώσεις και πάνω απ' όλα την έμφυτη ανάγκη της προσφοράς και της υποστήριξης σε άτομα που χρειάζονται ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ στήριξη.


 

ΣΥΝΤΟΜΟ     ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ    

Γεννήθηκα στις ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ που βρίσκονται στο Νομό Φθιώτιδας πριν από 33 χρόνια.

 

Από μικρός ασχολήθηκα με τον Αθλητισμό.

Κολύμβηση, Ενόργανη Γυμναστική, Στιβος,

 Πιγκ-πογκ, Ποδόσφαιρο, Τέννις, Fitness.

Ασχολούμενος πάρα πολλά χρόνια  με όλα αυτά τα αθλήματα και κάνοντας ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, 

σε μερικά εξ' αυτών ,

έβλεπα αρκετούς τραυματισμούς, απλούς αλλά και πιο σοβαρούς,

κατά την διάρκεια των Προπονήσεων και των Αγώνων.

Τότε ήταν που πήρα την μεγάλη απόφαση να σπουδάσω κάτι που θα αποτελούσε σταθμό ΚΑΡΙΕΡΑΣ και ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ στην ζωή μου

Με την εισαγωγή μου στο τμήμα ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ σε μια από τις καλύτερες ιδιωτικές σχολές υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στην Αθήνα,άρχισα να ανακαλύπτω την αξία να μαθαίνεις πράγματα, τεχνικές, τρόπους  που χρησιμεύουν στην ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Αποφοίτησα πρώτος με την υψηλότερη βαθμολογία ,επί των συ-σπουδαστών μου, δίνοντας βέβαια μεγάλο αγώνα, στο  να το επιτύχω και να  ανταπεξέλθω  παίρνοντας  όσο το δυνατόν περισσότερες Ιατρικές γνώσεις επί του αντικειμένου.

Σε αυτό βοήθησε όμως  η αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη απ' όλο το ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, από τον Διευθυντή εως και την  κάθε απλή γραμματέα  που με την ΕΥΓΕΝΕΙΑ που τους διακρίνει  ήταν δίπλα μου, με το να με ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ - ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ και να μου παρέχουν οτιδήποτε χρειαζόταν σε κάθε μου βήμα προς την επαγγελματική  κατοχύρωση και αποκατάσταση!

Στην Ολυμπιάδα που έγινε στην ΑΘΗΝΑ 2004 μου δόθηκε μια μεγάλη ΕΥΚΑΙΡΙΑ  να  βρεθώ με την ιδιότητα του ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ δίπλα σε μεγάλους-  απ' όλο το κόσμο- αθλητές, παρέχοντας ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.

Σε αυτό όμως που ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ είναι στο γεγονός, ότι στη ΠΑΡΑΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004 για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, μου έκαναν την μεγάλη τιμή -οι Υπεύθυνοι επίβλεψης των Ιατρικών και Παρα- Ιατρικών  Παρεχομένων Υπηρεσιών -  βλέποντας την επαγγελματική και προσωπική ακεραιότητα

επί του  έργο, να μου κάνουν την πρόταση, να αναλάβω ως LEADER (Αρχηγός) και να είμαι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

στο να καθοδηγώ τα Άτομα και  τις Κινησιοθεραπευτικές ενέργειες αυτών  προς τους Παραλυμπιονίκες.

Με το πέρας της Ολυμπιάδας βραβεύτηκα παίρνοντας το ΔΙΠΛΩΜΑ της  ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ.

Αποφοιτώντας από την Σχολή επεδίωξα αμέσως να κάνω την πρακτική μου εξάσκηση ή οποία έλαβε χώρα στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ στο τμήμα ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και έπειτα στο ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ.

Τελειώνοντας από εκεί έφυγα για  Αμερική καταφέρνοντας  να πάρω και το Δίπλωμα ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ενώ στην Αυστρία εντάχθηκα τους καλοκαιρινούς μήνες στο Νοσοκομείο του ΛΙΝΤΣ κάνοντας εξιδίκευση στο Τμήμα

 "Κινησιοθεραπευτικής αγωγής ατόμων

με ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ "

(Ρευματοειδή αρθρίτιδα - Σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. )

Το Καλοκαίρι του 2009 μου έκαναν επίσημη πρόταση μόνιμης συνεργασίας και ένταξης στην Ομάδα Ειδικών Κινησιοθεραπευτικής Αγωγής στην Κρατική Κλινική  του MELK - AUSTRIA, πρόταση που δεν μπόρεσα να αποδεχτώ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ .....

ΔΙΟΤΙ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΝΟΜΑΙ  και όσο περισσότερη ΓΝΩΣΗ  κατέχω, ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ και ΚΑΛΥΤΕΡΑ  ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΤΑΣΤΑΣΗ!

 Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ 1(ΜΙΑ).........

                                                     ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!

                                                           ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!